Jadłospis – Styczeń 2017
Poniedziałek, 02.01.2017
Obiad: Ogórkowa lub Fasolowa
Domowe pierogi z mięsem, surówka z białej kapusty z marchewką, ogórkiem zielonym, czerwoną papryką, koperkiem z lekkim vinaigrette lub Grillowany ser camembert z żurawiną, ryż jaśminowy, surówka z białej kapusty z marchewką, ogórkiem zielonym, czerwoną papryką, koperkiem z lekkim sosem vinaigrette
Podwieczorek: sezamki, owoc
Wtorek, 03.01.2017
Obiad: Pomidorowa z makaronem lub Pieczarkowa, Pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki pieczone/ryż basmati, surówka z marchewki z jabłkiem z dodatkiem pestek słonecznika/fasolka szparagowa z masełkiem lub Kotlet z jajka, ziemniaki z koperkiem/ryż basmati, surówka z marchewki z jabłkiem z dodatkiem pestek słonecznika/fasolka szparagowa z masełkiem
Podwieczorek: jogurt naturalny, owoc
Środa, 04.01. 2017
Obiad: Krupnik lub Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami Bitka wieprzowa w sosie własnym, kopytka/kasza gryczana, buraczki zasmaźane/ogórek kiszony lub Kopytka, sos pieczarkowy, buraczki zasmaźane/ogórek kiszony
Podwieczorek: domowa szarlotka
Czwartek, 05.01.2017
Obiad: Rosół lub Grochowa
Kotlet mielony drobiowy z piersi kurczaka, ziemniaki puree/kasza jęczmienna, marchewka z groszkiem/sałatka z pomidorów z cebulką lub Placki ziemniaczane, gulasz z warzyw (papryka kolorowa, cebula, pomidor, pieczarki, cukinia), sałatka z pomidorów z cebulką
Podwieczorek: chipsy z suszonych jabłuszek
Piątek, 06.01.2017
Obiad:Żurek z ziemniakami i jajkiem lub Krem z pieczonej papryki, Ryba miruna, ziemniaki z koperkiem/ryż basmati, brokuły na parze/surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką lub Naleśniki z białym serem, z polewą z truskawek i jogurtem naturalnym
Podwieczorek: wafle ryżowe, owoc
Poniedziałek, 09.01.2017
Obiad: Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem lub Krem z marchwi z grzankami, Spaghetti Bolognese, warzywa gotowane/sałatka z kolorowej papryki lub Grillowane warzywa (cukinia, papryka, pieczarki, cebula) , ryż paraboliczny, sałatka z kolorowej papryki/warzywa gotowane
Podwieczorek: serek waniliowy
Wtorek, 10.01.2017
Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i kiełbaską lub Kapuśniak ze świeżej kapusty z pomidorami, Pieczony indyk w sosie własnym, domowe kopytka/kasza jęczmienna, mizeria/fasolka szparagowa żółta i zielona z dodatkiem kolorowej papryki lub Kotlet z warzyw, domowekopytka/kasza jęczmienna, mizeria/fasolka szparagowa żółta i zielona z dodatkiem kolorowej papryki
Podwieczorek: ciasteczka owsiane, owoc
Środa, 11. 01.2017
Obiad: Pomidorowa lub Krem szpinakowy
Antrykot z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem/kasza kus-kus, sałatka jesienna/warzywa grillowane Lub Naleśniki z dżemem niskosłodzonym truskawkowym, owoc
Podwieczorek: orzeszki ziemne
Czwartek, 12.01.2017
Obiad: Rosół lub Brokułowa, Kotlet schabowy, ziemniaki puree/ryż jaśminowy, marchewka z groszkiem/surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą lub Pierogi z kapustą i pieczarkami domowej produkcji, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą
Podwieczorek: sernik domowy z brzoskwinią
Piątek 13.01.2016
Obiad: Barszcz czerwony czysty z uszkami z kapustą i pieczarkami lub Krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym, Paluszki z morszczuka, ziemniaki z koperkiem/kasza pęczak, surówka z kiszonej kapusty/mix warzyw gotowanych lub Makaron z białym serem, truskawkami i jogurtem naturalnym
Podwieczorek: Drożdżówka
Poniedziałek, 16.01.2017
Obiad: Rosół lub Krem warzywny z groszkiem ptysiowym, Kartacze z mięsem domowej produkcji, okraszone cebulką, brokuły gotowane/mizeria lub Pierogi z białym serem domowej produkcji ze śmietaną
Podwieczorek: kisiel domowej produkcji z jabłkiem, biszkopty
Wtorek, 17.01.2017
Obiad: Krupnik lub Koperkowa, Nugetsy z piersi kurczaka, ziemniaki opiekane/ ryż z warzywami , fasolka żólta i zielona szparagowa z masłem/ surówka z marchewki i jabłka z pestkami słonecznika lub Kluski leniwe, surówka z marchewki i jabłka z pestkami słonecznika
Podwieczorek: domowe ciasto drożdżowe, kakao
Środa, 18.01.2017
Obiad: Ogórkowa lub Grochowa, Lasagne z mięsem z sosem pomidorowym, mix warzyw gotowanych/sałata lodowa z sosem vinaigrette lub Kotlet z kalafiora, ziemniaki puree/ makaron świderki, mix warzyw gotowanych/sałata lodowa z sosem vinaigrette
Czwartek, 19.01.2017
Obiad: Pomidorowa z makaronem lub Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami, „Lizaki” z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem/ryż jaśminowy, marchewka gotowana/pomidor lub Makaron spagetti z łososiem i kaparami w sosie śmietanowym
Podwieczorek: naleśnik z białym serem i musem truskawkowym
Piątek, 20.01.2017
Obiad: Pieczarkowa lub Żurek z ziemniakami i jajkiem, Ryba mintaj w cieście naleśnikowym, talarki pieczone/kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty/brokuły gotowane lub Naleśniki z białym serem i śmietaną z polewą czekoladową
Podwieczorek: owoc, ciasteczka Kubuś
Poniedziałek, 23.01.2017
Obiad: Zupa jarzynowa lub Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym, Pierś grillowana z różowym sosem, ziemniaki z koperkiem/ryż paraboliczny, sałatka „wiosenna” z sosem jogurtowo-ziołowym/fasolka szparagowa lub Makaron sojowy z grillowanymi warzywami, sałatka wiosenna z sosem jogurtowo-ziołowym/cukinia grillowana
Podwieczorek: muffinka czekoladowa
Wtorek, 24.01. 2017
Obiad: Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem lub Ogórkowa, Sztuka mięsa w lekkim sosie chrzanowym, makaron świderki/kasza gryczana, buraczki gotowane/surówka na bazie sałaty zielonej z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, papryką i ogórkiem z sosem czosnkowo-jogurtowym lub Pierogi z białym serem i jogurtem naturalnym domowej produkcji
Podwieczorek: domowe ciasto Murzynek
Środa, 25.01.2017
Obiad: Rosół lub Zacierkowa, Tortilla z piersią kurczaka i warzywami, surówka Colesław lub Papryka nadziewana serem feta i szpinakiem,ryż, sos pomidorowo-ziołowy
Podwieczorek: domowe ciasto marchewkowe
Czwartek, 26.01.2017
Obiad: Zupa z fasolki szparagowej lub Pomidorowa z ryżem, Gulasz z szynki wieprzowej, kluski śląskie/kasza gryczana, surówka na bazie czerwonej kapusty/brokuł i kalafior lub Cukinia faszerowana ryżem i warzywami, zapiekana pod żółtym serem, sos jogurtowo-czosnkowy, kasza gryczana, surówka na bazie czerwonej papryki/brokuł i kalafior
Podwieczorek: chałka drożdżowa, kakao
Piątek, 27.01.2017
Obiad: Kalafiorowa lub Kapuśniak, Spaghetti Napoli z serem żółtym, mix warzyw gotowanych/surówka lub Ryba z warzywami, ziemniaki z koperkiem, surówka
Podwieczorek: galaretka własnej produkcji z owocami sezonowymi
Poniedziałek 30.01.2017
Obiad: Pomidorowa z makaronem lub Krem z brokuł z grzankami, Rolada z kurczaka z serem mozarella, dwa sosy do wyboru, półksiężyce opiekane/ryż jaśminowy, sałatka wiosenna/brukselka gotowana lub Pierogi ruskie domowej produkcji, z cebulką, sałatka wiosenna/brukselka gotowana
Wtorek 31.01.2017
Obiad: Rosół lub Krupnik, Sznycelki z indyka , ziemniaki z koperkiem/ryż paraboliczny, surówka z buraczków na zimno/fasolka szparagowa z bułką tartą i masełkiem lub Kotlet z kaszy gryczanej, surówka z buraczków na zimno/fasolka szparagowa z bułką tartą i masełkiem
Podwieczorek: batonik owsiany